OM KAMPANILEN
Om oss
Vi, det är Kalle Bengtsson, vinnare av branschens egen tävling årets konditor 2017 och mångårig konditor i Svenska kocklandslaget med sin duktiga personal.
Vi är ett modernt hantverksbageri som månar om våra råvaror. Från bageriet kommer stenugnsbakade surdegsbröd såväl som klassiska kanelbullar och allt där emellan.
I vårt kondis skapas konstnärliga bakelser och tårtor, klassiska konditorivaror och chokladpraliner av högsta klass. Allt tillverkat med en rejäl portion kärlek till råvaror och hantverk.
Sedan 2023 har vi även en glasskiosk 15 meter längre ner på Karl johansgatan som håller öppet på sommarmånaderna, där vi tillverkar riktig hantverksglass helt från grunden.
Kampanilen
Sjömanstornet, eller sjöfartsmonumentet är ett 44 meter högt torn. Det invigdes 1933 och restes till minne av sjömän som omkom under första världskriget. Tornet kallas ibland felaktigt för Kampanilen men en kampanil är ett klocktorn. På tornets topp finns Ivar Johanssons 5 meter höga broskulptur ”Kvinna vid Havet populärt kallad sjömanshustrun som även återfinns i vår logga.
Historien om Karl Johansgatan 5
Fjärde ägaren med gesällbrev är på plats i bageriet. 1936 startade Konditori & Bageri i dessa klassiska lokaler på hörnet Karl-Johansgatan och Gamla Varvsgatan. Då under namnet E. Rylanders EFTR. De drevs då av konditorn Gillis Sjöberg och hans son Bertil. 1959 såldes verksamheten till Bertil & Marianne Olofsson och fick namnet Konditori Kampanilen. 1976 är det dags för nytt ägarbyte och Reino Persson tar över vid ugnen, det är full fart på affärerna och åren går fort.
2018 tog Kalle Bengtsson över och namnet Kampanilen, som legat i träda under några år plockas återigen fram. Lokalerna får en välbehövlig helrenovering och ett ”nytt” Bageri & Konditori Kampanilen, ser dagens ljus den 12 februari 2019.
Vi är ödmjuka inför historiens vingslag i lokalerna och ser fram emot att få vara de som tar Kampanilen in i en ny era och tar sikte på att fira 100 år som bageri & café.